Allt om snickeri 

Snickare anses vara en av världens äldsta yrken då man sedan långt tillbaka i tiden har använt sina händer för att sammanfoga stycken av trä och komma på bra lösningar inom bygg. Om du är intresserad av hantverk och vill veta mer om snickare kan det här inlägget vara av intresse. Här nedan kan du läsa mer om allt som har med snickeri att göra. 

Byggnadssnickeri 

Snickeri kan delas in i två olika kategorier där den ena är byggnadssnickeri. Inom byggnadssnickeri så består arbetsuppgifterna av grövre snickeri och husbyggnation. De som arbetar som byggnadssnickare arbetar oftast på en byggarbetsplats och jobbar med att konstruera och sammanfoga byggnader.  De som jobbar inom byggsnickeri har en utbildning. På gymnasiet kan du läsa till snickare om du går bygg- och anläggningsprogrammet med inriktningen husbyggnad. Det finns också motsvarande utbildningar på komvux eller andra vuxenskolor om du senare i livet vill utbilda dig och så småningom börja arbeta som snickare. 

Finsnickeri 

Många kopplar ordet snickare till någon som arbetar på byggen som http://snickarenigöteborg.se/. Men faktum är att yrket är bredare än så. En person som jobbar med finsnickeri har riktat in sig på att tillverka möbler och inredning. Men det alla sorters snickare har gemensamt är att de på olika sätt arbetar med trä och olika verktyg. Om du vill jobba med finsnickeri kan du under gymnasiet gå hantverksprogrammet med inriktningen finsnickeri. Det finns motsvarande utbildningar på vuxenskolor. Men för att du ska kunna jobba med finsnickeri behöver du i regel ha jobbat som snickare i ett par år eller ha gått en utbildning inom specialsnickeri. 

Olika verktyg 

De som jobbar inom snickeri är beroende av de verktyg de använder för att de ska få fram ett lyckat resultat. Därför tänkte vi att det kunde vara intressant att få några exempel på vanliga verktyg som används inom snickeri. Här nedan får du några exempel. 

Sågar 

För att kapa träet på ett korrekt sätt behöver snickaren ha en såg. Det finns flera olika sågar att välja bland och de kan vara både elektriska och manuella. Några exempel på vanliga sågar som en snickare kan använda sig av är klyvsåg, justersåg, fogsvans, fanersåg och ryggsåg. 

Hyvlar 

Ett annat sorts verktyg som är viktig för en snickare är hyveln. Hyveln används för att göra träet rakt och platt och få till en fin och jämn yta. Några exempel på hyvlar är planhyvel, handhyvel och rikthyvel. 

Övriga verktyg 

Förutom hyvlar och sågar finns det flera andra verktyg som är användbara för de som på olika sätt arbetar med snickeri. Till exempel tvingar, hammare, skruvmejsel och fräsmaskin.