Värt att veta om takplattor av tegel

Fler svenska bostäder skyddas av takplattor av tegel än av något annat takläggningsmaterial. Även om du alltid har haft ett tak med takplattor av tegel, är det inte säkert att du vet särskilt mycket om det och varför det är så pass populärt bland såväl bostadsägare som takläggare. Här får du därför lite fakta om takplattor av tegel som är särskilt relevanta när det blir dags att byta ut ditt nuvarande tak.

Takplattor av tegel gör ditt tak hållbart

Ett tak med takplattor av tegel som har lagts på rätt sätt av en duktig takläggare ger ett hållbart tak. Det gör detta takläggningsmaterial till ett bra val för den som vill skydda sin bostad under de kommande två decennierna, eller ännu längre. Exakt hur länge ditt tak kommer hålla beror bland annat på materialets och arbetets kvalitet. De flesta takläggare tillhandahåller takplattor av tegel av tre olika kvaliteter som alla har brandskyddande egenskaper. Tjockare, mer högkvalitativa plattor varar vanligtvis längre och är även mer motståndskraftigt mot vind.

Takplattor av tegel är ett kostnadseffektivt alternativ vid takläggning

Takplattor av tegel är utan tvekan det mest prisvärda materialet för takläggning av takläggarenistockholm.se som finns på marknaden idag, inte minst jämfört takplattor av metall och liknande material. Det är dessutom ett av de enklaste materialen att arbeta med, vilket gör att takpannorna även kostar mindre att få installerade av en takläggarenistockholm.se. Tillverkare av dessa takplattor brukar erbjuda en garantitid på 15 till 30 år på sina takpannor av tegel, och du kan till och med få en längre garantitid än så om du väljer att installera takplattor av högsta kvalitet.

Takplattorna är återvinningsbara

Om du är intresserad av klimat och hållbarhet, oroar du dig förmodligen över det faktum att du kommer behöva frakta tonvis med avfall till din lokala återvinningsstation för takläggare när du ska byta ut ditt tak. Tegel är dock ett miljövänligt material på så vis att de flesta takplattor av tegel kan återvinnas och användas som fyllnadsmassa. Det är dessutom enkelt att hitta en takläggare som är hängiven hållbarhet och återvinning, om detta är en viktig faktor för dig.

Tegel kan enkelt anpassas till bostadens estetik

Takplattor av tegel finns tillgängliga i ett stort urval av färger, från klassiskt orange till svart och grått, samt varmare jordtoner och mer moderna gröna, röda och blå takplattor. Oberoende av vilket utseende du är ute efter, kan du därför åstadkomma detta med tegel.

Fråga gärna din takläggare om för- och nackdelar med takplattor av tegel!