Vanliga fördomar kring fakturor & fakturaköp

Fakturaköp, eller factoring som tjänsterna kallas, är något som är relativt nytt och som många tycker verkar krångligt och svårt. I takt med att branschen växer dyker det upp både frågor och fördomar, sanningar och myter. Är man företagare och funderar på om tjänsterna skulle kunna vara något att använda sig av kan det ara bra att veta vilka fördomar och myter man kan slå hål på, vilket faktiskt har visat sig vara en hel del.

Det påverkar relationen till kunderna

Ett fakturaköp innebär alltså att ett factoringbolag köper ett företags kundfakturor, tar över och sköter om det som rör dessa, alltifrån utskick till påminnelseavier. Har man återkommande kunder som man dessutom har en nära relation till är det många som tror att det skulle ändras om man väljer att köpa den här tjänsten. Så behöver det inte bli, eftersom factoringbolagen arbetar på ett strukturerat sätt där både utskick av fakturor samt kundkontakt och administration sköts på ett bra sätt. Faktum är att det inte är ovanligt att kundrelationen till och med blir starkare. Bolagen måste ta väl hand om kunder för att klara av konkurrensen och dom flesta bryr sig inte om varifrån fakturan skickas.

Det är dyrt

Dom flesta tror att factoringbolagen tar ut höga kostnader för att genomföra ett fakturaköp.  Så behöver det nödvändigtvis inte vara om man hittar ett bra och seriöst bolag som erbjuder rimliga priser. Givetvis kan det skilja sig en hel del olika bolag emellan men letar man noggrant kan man dock hitta finansbolag som erbjuder fakturor och fakturaköp till bra priser och utan dolda avgifter. Där kan det faktiskt löna sig i slutändan även fast det finns en viss kostnad, då man själv slipper utgifter kring fakturakostnader och för administrativ personal som ska sköta om allt som hör till.

Mer arbete för anställda

Att factoring skulle ge större arbetsbörda för företagets anställda är ännu en fördom som inte sann. Det innebär visserligen ett helt nytt sätt att jobba på men med arbetsbördan är det är snarare tvärtom. Arbetet minskar eftersom bolaget tar över mycket av det administrativa och personalen inom företaget kan ägna sig åt andra och betydligt viktigare saker.

Företag som använder tjänsten går dåligt

En annan vanlig fördom som inte sällan uppstår bland dom som använder sig av fakturaköp är att företaget går dåligt. Visst kan det vara så i vissa fall, att man använder tjänsten för att snabbt få in pengar under en tuff period där pengarna inte riktigt räcker till. Däremot så använder många företag tjänster inom fakturaköp och fakturabelåning för att stärka likviditeten även när det går bra. Det behöver alltså inte betyda att man inte kan betala för sig eller att man håller på att gå i konkurs, så är det vad man oroar sig för kan det kännas skönt att många typer av välfungerande företag använder sig av factoring.

Finansvärlden har gått på många törnar genom åren och det kanske inte är så konstigt att det finns många fördomar kring fakturaköp. Den hårda konkurrensen gör dock att bolagen inte har tid att slarva, utan måste leverera bra och seriösa tjänster för att få finnas kvar.