Din takläggare kan använda sig av flera olika material

När det har blivit dags att byta ut taket på ditt hus, är det fullt förståeligt om du undrar vilka alternativ som finns att välja mellan. Ett tak är nämligen en stor investering och ersätts inte mer än en gång per årtionde, eller till och med en gång per århundrade. Därför är det ofta värt att titta på de olika alternativ som finns att tillgå på marknaden för takplattor. Här går vi igenom några av de material som din takläggare kan använda sig av.

Takplattor av asfalt

Detta är ett av de mer populära materialen och används ofta på sluttande tak. Fördelen med detta material är att det är enkelt att installera och ganska billigt i jämförelse med vissa andra material. Kvaliteten på de specifika takplattorna är förstås en viktig aspekt att ta hänsyn till vid beräkningen av kostnaden per kvadratmeter. Ju tjockare asfalten är, desto dyrare kan du förvänta dig att den är. Fördelen med tjockare takplattor av asfalt är dock att de har en längre hållbarhet.

Metall

Metall är ett material som ökar i popularitet. Takplattor av metall ger en häftig industriell känsla och kan beroende på kvalitet ha en längre hållbarhet än asfalt. Tyvärr krävs mer erfarenhet och skicklighet av din takläggare för att installera dessa. Ofta krävs en takläggare som är utbildad i installation av metalltak för att installationen ska kunna utföras på ett effektivt sätt. Priset på metalltak är generellt sett lite lägre än kostnaden för takplattor av asfalt, men den totala kostnaden för projektet kan variera kraftigt från fall till fall.

Solpaneler

Soltak är likt metall ett alternativ som har ökat i popularitet. Detta tack vare den potentiella besparingen av energi som dessa ger på lång sikt samt solpanelernas miljövänliga egenskaper. Dessvärre är denna typ av tak ett av de mer kostsamma alternativen. De flesta husägare gör dessutom bäst i att överlåta installationen av denna typ av tak till professionella takläggare.

Skiffer

Takplattor av skiffer kan vara vackra och hålla i mer än 100 år om de installeras på rätt sätt. Just installationen är dock en viktig faktor för plattornas hållbarhet. Om de installeras på ett felaktigt sätt, kommer takplattorna inte att skydda ditt hus från vattenskada. Nackdelen med skiffer är att det är ett dyrt och ömtåligt material. De kan dessutom slitas bort från taket av kraftig vind och det går inte att gå på dem på samma sätt som takplattor av asfalt. Om du väljer detta alternativ bör du låta erfarna takläggare sköta installationen!