Några tips för hur du kan göra din köksrenovering miljövänlig

Idag är det väldigt vanligt att vi i Sverige renoverar våra bostäder långt innan det är egentligen behövs. Många här har tillräckligt god ekonomi för att renovera sina bostäder precis som man vill ha dem, vilket är något vi bör vara tacksamma över. Dock är det tyvärr även vanligt att vi inte ser längre än till den egna komforten och glömmer att det finns ungefär 7 miljarder andra människor i den här världen – av vilken vi använder väldigt mycket mer naturresurser än dem som bor i andra länder. Så hur kan vi bibehålla vår standard och renovera som vi vill utan att vi bränner mer naturresurser än vad som är rimligt ur ett globalt perspektiv?

Att renovera med återanvänt material

Jag tror inte att vi kommer att sluta vilja förbättra våra bostäder – så det är ingen idé för mig att predika om att man skall vänta med sin köksrenovering Göteborg. Känner man att en köksrenovering är på sin plats så är det så det är och det kan jag inte säga något om. Vad jag däremot kan säga är; var medveten om din inverkan på miljön vid badrumsrenovering och var medveten om att du redan innan din köksrenovering troligen har förbränt mer co2 än 99 % av jordens övriga befolkning… Vi svenskar flyger oftare flygplan, renoverar oftare och köper oftare nya bilar än någon annan befolkning.

Kommer det verkligen kännas fräscht med begagnat material?

Man kanske blir lite orolig över att använda begagnat material eftersom det inte känns fräscht – oroa dig inte. Det finns gott om begagnat material som verkar vara precis nytt och oanvänt. Ofta är det även helt oanvänt material som lämnas in till återbruk för att det inte använts under ett bygge. Så du kan i princip utföra din köksrenovering med helt nytt material som någon annan råkat köpa för mycket av. Och när det kommer till vitvaror och badrumsrenovering och dylikt så är det som sagt vanligt att vi svenskar renoverar innan vi egentligen behöver – vilket innebär att det finns gott om väldigt fina vitvaror vid badrumsrenovering att köpa för nästan inga pengar alls. Eftersom alla vill ha nytt…