Vanligaste felen när du skriver ett CV

Plötsligt kommer dagen när drömföretaget står inför en rekrytering och det enda du vill göra är att imponera så mycket som möjligt för att få jobbet. Ett CV kan vara helt avgörande för om man tar sig vidare till en intervju eller inte och det finns många saker man bör undvika när man skriver ett.

Inledningen

Struktur är viktigt i ett CV om man vill att den som tar hand om en rekrytering ska läsa hela texten. Ett väldigt vanligt fel som många gör är att hoppa över inledningen. Börja med en rubrik och skriv en kort presentation om dig själv, vilken kompetens du har och vad du vill. Efterfrågas ett foto ska det vara en proffsig bild och inga egentagna porträtt eller festbilder.

Första jobbet först

Misstag nummer två är att lista sina tidigare jobb från början till slut. Vad du gjorde år 2002 när du jobbade extra under gymnasietiden ger förmodligen inget för en rekrytering över 15 år senare. Istället för att börja lista sitt första jobb så börjar man med jobbet man hade senast och räknar sedan upp olika yrkesroller i omvänd ordning.

Det blir för långt

Den som ansvarar för en rekrytering hos ett företag får förmodligen många CV:n att läsa när dom annonserar ut en tjänst. Ett långt CV med onödig information riskerar att inte bli läst hela vägen till slutet så hoppa över överflödiga detaljer med rekryteringsföretag. Den viktigaste informationen är också den nödvändigaste så se till att få med tidigare erfarenheter, utbildningar och kompetenser som är relevanta för det jobba du söker. Ett CV bör inte vara längre än två sidor.

Otydligt och osammanhängande

Lägg inte för mycket vikt vid att fixa en snygg layout och mixtra med olika typsnitt. Ett CV ska vara enkelt utformat annars är det lätt hänt att det känns otydligt. Den som sköter om företagets rekrytering kan missa viktig information om texten och upplägget är osammanhängande så lägg krutet på att utforma texten i en enkel stil och med ett lättläst typsnitt.

Många upplever det svårt att skriva ett bra CV men faktum är att det egentligen är ganska enkelt. Det handlar inte om att skriva en berättelse om vem man är som person utan det enda som ska finnas med är vilka yrkeserfarenheter man har och eventuella utbildningar. Håller man en jämn balans utan varken underdrifter eller överdrifter och skriver just för den tjänsten man söker får man ett rättvist CV och en god chans att ta sig vidare.